Monday, June 4, 2007

VLAD PETREANU:"O Dominatrix diesel pentru dl Liiceanu"

"...Motorul pe diesel al lui Siegfried are o latenta de o zecime de secunda; el nu raspunde in prima zecime de secunda comenzii. Si exact in clipa in care incepi sa te nelinistesti, Siegfried, cu aspectul lui de inalt functionar de banca imbracat in haina la doua rinduri, face un formidabil salt inainte care-ti taie respiratia si te infunda in scaun. Viteza manevrei de depasire este fulgeratoare...", traduce azi dl. Gabriel Liiceanu, într-unul din cele mai inspirate advertoriale pe care le-am citit vreodată, experienţa sa cu turbo-lag-ul.

Ca şi Christine al lui Stephen King, şi Siegfried al lui Liiceanu are o personalitate sumbră, ranchiunoasă, posesivă. O Dominatrix diesel, stăpânind subtil tocmai conştiinţa trează a societăţii civile? Asta e chiar o imagine... Cine s-ar fi gândit? Pe pariu că Siegfred îl primeşte dimineaţa pe dl. Liiceanu în piele neagră - şi dacă nu, i-am identificat un defect.

Dar este sau nu un advertorial? Este un remarcabil text de reclamă pentru o berlină premium, fără îndoială... Pe bani, din pasiune sau din pasiune pentru bani? Nu văd nici un P, fie el chiar sfios încercuit, pe cele două pagini - ba 3 cu a-ntâia. Începe ca un drept la replică, aburitor, continuă cu o beţie a simţurilor de şofer, poposeşte în halta clasică a datelor tehnice din orice prezentare de show-room, pomeneşte (negativ) frăţiorul din Seria 5, că poate mai sunt clienţi care n-au auzit şi încheie cu formula uzuală a adresării epistolare ("primiţi expresia sentimentelor mele..."), pentru a zăpăci definitiv analiştii media... câţi or fi.

Dacă este un text de reclamă veritabil, agenţia, dealerul şi Cotidianul au dat o lovitură (la fel ca Gigi Becali, care l-a angajat pe Dan Pavel - banul învârte lumea).

Dar dacă este doar un intelectual scriind despre maşinile sale, poreclite cu un snobism buimăcitor Siegfried şi Marcello... pe trei pagini de super-quality newspaper... mi se pare cam over-selled.
http://amardezi.blogspot.com/

IULIAN ENACHE:"Play. Stop. Repeat."

Play. Maine. Maine incepe o noua saptamana de munca. Noua? Noua. Nu voua. Noua? Nu. Maine incepe o veche saptamana de munca. Incepe aceeasi saptamana de munca. Citit-telefoane-alergat-cules-diseminat-scris-supratitlu-tilu-subtitlu-lead-intertitluri-timbru-explicatie-foto-select-repeat. Si iar. Ei? EI sunt bine. Hrebenciuc prospera, Nastase e liber, Basescu minte, Tariceanu tot motociclist pe capra aia scumpa. Noi? Tot saraci, tot jerpeliti, tot prosti, dar foarte mandri si patrioti. Justitia? Tot tarfa. Bani? Ce inseamna sa ai bani? Sa poti sa angajezi batausi si sepepisti sa te apere de pulime. Da, dar noi suntem mai multi. Noi suntem mai multi? Ei umbla cate 10. Noi suntem 20 de milioane. Da, dar ei sunt 10 si noi suntem singuri. Faima? Ce inseamna faima? Atunci cand apari in ziar cu eticheta "talhar" pe frunte, dar razi in poza. Ai motive. Ai motive? Da, sunt prosti. Si parintii? Si parintii. Batranii sunt prosti. Noi suntem destepti. Toti aia 20 de milioane de genii. Pai daca suntem destepti, de ce ne fura? Suntem darnici. Suntem generosi. Vrei banii mei? Ia-i. Am sindromul Stockholm? Nu-l am. Rad cu agresorul pentru ca nu sunt las. Sunt destept. Ma descurc. O sa fiu si eu agresor cand o sa cresc mare, o sa vedeti voi. N-o sa mai fiu victima. Acum asta e, ii dau banii si nevasta. Si restul? Care rest? Da-i dracului. Ei ce au facut pentru mine? Ce a facut tara asta vreodata pentru mine? Sunt dusmanul natiei asteia. Adica sunt propriul meu dusman. Sunt in conflict cu mine insumi. Sunt in conflict? E primul pas din plan. Voi fi agresor. Pestele mare... cainele... cine sapa... cine ridica sabia... Ete fleosc. Cui ii pasa? Mie nu. Plin de inele pe dinafara, gol pusca pe dinauntru. Am. Am? Am aur. Trebuie sa conteze. Am bani. Sunt faimos. Si ma uraste toata lumea, ceea ce e bine. O sa mor singur. E bine? Nu e bine. Nu vreau sa mor singur. Dupa moarte e negru? Nu e nici negru, e nimic. E nimic, ca n-am vrut sa merg la biserica. Sunt ipocrit, si se vede. De maine o sa fie altfel... Maine incepe o noua saptamana de munca. Stop. Repeat.
http://iulianenache.blogspot.com/